Τροφική αλλεργία (Διάγνωση & Αντιμετώπιση)

Η τροφική αλλεργία εμφανίζεται πιο συχνά στην βρεφική-παιδική ηλικία, ωστόσο στους ενήλικες μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη και οι πιθανότητες για αποδρομή είναι σαφώς λιγότερες. Εννέα είναι συνολικά τα τρόφιμα που προκαλούν το 90% των αλλεργικών αντιδράσεων : γάλα, αυγό, σόγια, σιτάρι, αράπικο φιστίκι, ξηροί καρποί (καρποί δέντρων), σουσάμι, οστρακοειδή (και οστρακόδερμα) και ψάρι. Αποτελεί πρόβλημα για πολλές οικογένειες και η αναγκαιότητα για γνώση των τροφών που καταναλώνονται κάθε στιγμή από τον ενήλικα ή το παιδί είναι μια στρεσσογόνος κατάσταση. Η σωστή καθοδήγηση μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για αναφυλαξία (παιδιά και ενήλικες), ενώ σε πρώιμο στάδιο (κύηση, βρεφική και παιδική ηλικία) δίνει τη δυνατότητα να αποφευχθούν αυστηρές δίαιτες και να αυξηθούν οι πιθανότητες αποδρομής.

Διάγνωση

  • Λεπτομερές ιστορικό
  • Δερματικές δοκιμασίες
  • Εργαστηριακές εξετάσεις. Ειδικός μοριακός έλεγχος αντισωμάτων έναντι αλλεργιογόνων (“component analysis”) μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη διάγνωση και παρακολούθηση κάποιων τροφικών αλλεργιών.

Η ερμηνεία των αποτελεσμάτων πρέπει να γίνεται από ειδικό Αλλεργιολόγο. Δεν ενδείκνυται να ακολουθούνται δίαιτες χωρίς νόημα και δυνητικά επικίνδυνες για τη διατροφή του ασθενούς.

  • Τροφική πρόκληση. Πρόκειται για το πιο αποτελεσματικό εργαλείο διερεύνησης της τροφικής αλλεργίας και γίνεται βάσει πρωτοκόλλου για το κάθε τρόφιμο που θα επιλεγεί. Ο ασθενής λαμβάνει το υπό διερεύνηση τρόφιμο με ελεγχόμενο τρόπο και υπό επίβλεψη ειδικού προκειμένου να αποκλειστεί ή να επιβεβαιωθεί η τροφική αλλεργία.
  • Δε συνιστάται ο έλεγχος για τροφική αλλεργία με άλλες μεθόδους βάσει πανευρωπαϊκών και διεθνών οδηγιών.