Αρχική » BLOG » Είναι COVID-19 ή αναπνευστική αλλεργία ;

Είναι COVID-19 ή αναπνευστική αλλεργία ;

  • από

Η περίοδος της άνοιξης και του καλοκαιριού είναι οι εποχές όπου η αλλεργική ρινίτιδα-επιπεφυκίτιδα και το αλλεργικό άσθμα βρίσκονται σε έξαρση. Τα άτομα με αυτά τα νοσήματα έχουν ένα λόγο παραπάνω μέσα στην περίοδο του COVID-19 να ανησυχούν για τα συμπτώματά τους, καθώς και για το πώς τα αντιμετωπίζουν οι άλλοι. Πρόσφατη μελέτη κατέδειξε ότι 56% από άτομα με αλλεργική ρινίτιδα έχουν άγχος γιατί πιστεύουν ότι ο κοινωνικός τους περίγυρος θα αντιμετωπίσει κάτω από τη συγκυρία του COVID-19 το αλλεργικό τους πρόβλημα σαν πρόβλημα κορωνοϊού. Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο αν κάποιος αναλογιστεί το σχολικό περιβάλλον όπου και η μεταδοτικότητα μπορεί να θεωρηθεί αρκετά αυξημένη, αλλά και πληθυσμός των παιδιών που πάσχει από αλλεργικά συμπτώματα δεν είναι ευκαταφρόνητος.

Παρακάτω φαίνονται μερικά σημεία που διαχωρίζουν τις δύο καταστάσεις:

Τα κοινά συμπτώματα ανάμεσα σε COVID-19 και αλλεργική ρινίτιδα είναι η καταρροή – μπούκωμα και ο βήχας που μπορεί να προκύψει ειδικά σε όσους συνυπάρχει ρινίτιδα και άσθμα.

● Στην αλλεργική ρινίτιδα είναι συχνή η συνύπαρξη κνησμού σε μύτη και μάτια που συνοδεύεται από καταρροή και μπούκωμα. Ο συνδυασμός των δύο τελευταίων πολλές φορές προκαλεί οπισθορρινική καταρροή όπου η έντονα παραγόμενη βλέννη κυλά στο φάρυγγα και προκαλεί το αντανακλαστικό του βήχα (ερεθιστικός βήχας). Μπορεί όμως να καταλήξει και σε σφίξιμο-βάρος στο στήθος και τελικά συριγμό. Είναι συχνό κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού τα αλλεργικά άτομα να αισθάνονται αρχικά τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας και λίγες ώρες αργότερα να αναπτύσσεται βήχας (πιο έντονος στο γέλιο) με συριγμό και δυσκολία στην αναπνοή που μπορεί να προμηνύει μια κρίση άσθματος. Σε αυτή την περίπτωση η επίσκεψη στα επείγοντα είναι επιβεβλημένη.

● Στο COVID-19 ένα κοινό σύμπτωμα είναι ένας νεοεισερχόμενος επίμονος βήχας που παρατείνεται και δε δείχνει τάσεις αποδρομής. Συνεχόμενα, η δυσχερής αναπνοή μπορεί να οδηγήσει γρήγορα στα επείγοντα. Η έκπτωση όσφρησης (ανοσμία) και γεύσης, η καταρροή και το μπούκωμα στη μύτη συνοδευόμενα από πόνο στο λαιμό και κεφαλαλγία, κόπωση και διάρροια είναι συμπτώματα που επίσης μπορεί να παρατηρηθούν. Ο πυρετός, παρόλ’ αυτά δεν είναι σύμπτωμα της αλλεργικής ρινίτιδας και ειδικά στην περίπτωση ρίγους πρέπει κανείς να αυτο-απομονώνεται να αναζητά ιατρική βοήθεια προκειμένου να υποβληθεί σε τέστ για COVID-19.

Ένα από τα κύρια χαρακτηρισιτκά της αλλεργικής ρινίτιδας είναι η εποχικότητα που προκύπτει της περισσότερες φορές από το ιστορικό του ασθενούς. Παράλληλα, είναι σαφής η ανταπόκριση έστω και μέχρι ενός βαθμού στην αγωγή με αντιισταμινικά. Δεν είναι όμως πάντα το πλαίσιο των συμπτωμάτων σαφές οπότε καλό είναι τα άτομα να απευθύνονται σε ειδικό όταν δεν είναι σίγουρα.

Έχει παρατηρηθεί, ωστόσο, ότι η μάσκα περιόρισε όχι μόνο τον COVID-19 αλλά και τις εποχικές αλλεργίες. Τα αεροαλλεργιογόνα όσο μικρά και να είναι έχουν πιθανότατα περιορισμένη πρόσβαση στο αναπνευστικό λόγω της μάσκας. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, αλλεργική ρινίτιδα και COVID-19 να συνυπάρχουν στο ίδιο άτομο. Οι πταρμοί λόγω αλλεργικής ρινίτιδας μπορεί να συμβάλλουν στην εύκολη μετάδοση του ιού ακόμα και όταν τα άτομα είναι χωρίς συμπτώματα από αυτόν (ασυμπτωματικοί φορείς). Είναι λογικό λοιπόν οι μάσκες να συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ειδικά από τα αλλεργικά άτομα που επωφελούνται από την προστασία έναντι των αλλεργιογόνων αλλά ταυτόχρονα λειτουργούν θετικά και για το κοινωνικό σύνολο.

Τέλος, είναι σημαντικό σε οποιαδήποτε περίπτωση υπάρχει υπόνοια του COVID-19 να αναζητείται η συμβουλή από έναν επαγγελματία υγείας.