Δερμογραφισμός

Η ίδια η λέξη (“Δερμογραφισμός” = δέρμα + γράφω) υποδηλώνει ότι πρόκειται για δερματική νόσο όπου η τριβή ή χτύπημα με αμβλύ αντικείμενο μπορεί να προκαλέσει εντοπισμένα διόγκωση και φλεγμονή του δέρματος (πομφό). Τα μαστοκύτταρα που βρίσκονται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα είναι αυτά που υπεραντιδρούν στο μηχανικό ερέθισμα, απελευθερώνουν φλεγμονώδεις ουσίες (κυρίως ισταμίνη) με αποτέλεσμα τη γνωστή εικόνα της κνίδωσης (διόγκωση, ερυθρότητα, κνησμός). Μοιάζει ιδιαίτερα με την χρόνια κνίδωση και μερικές φορές κατατάσσεται στις φυσικές κνιδώσεις (κνίδωση προκαλούμενη από φυσικούς-περιβαλλοντικούς παράγοντες).

Αν και δεν είναι γνωστό που οφείλεται, συνήθως πρόκειται για καλοήθη νόσο του δέρματος. Δεν πρόκειται για μεταδοτικό νόσημα και δεν είναι απειλητικό για τη ζωή. Συγχέεται σχεδόν πάντα με αλλεργική αντίδραση σε κάποιο περιβαλλοντικό παράγοντα. Πολλές φορές οι ασθενείς αναφέρουν γενικευμένο κνησμό στο δέρμα, χωρίς να υπάρχει εξάνθημα, και προκειμένου να νιώσουν ανακούφιση προκαλούν το μηχανικό ερέθισμα (ξύσιμο), οπότε εμφανίζεται γραμμοειδής κνιδωτική βλάβη στο σημείο.

Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε φάση στη ζωή των ατόμων, δεν είναι γνωστές διαφορές ανάμεσα στα φύλα και διαφορετικές εθνότητες, ενώ έχει συνδεθεί με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Περιγράφεται μέχρι και 5% σε συχνότητα στο γενικό πληθυσμό.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

  • κνησμός ολωσωματικά
  • κνιδωτικό εξάνθημα (συνήθως γραμμοειδές)

ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  • ιστορικό
  • κλινική εξέταση
  • δερματική δοκιμασία

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  • αντιισταμινική αγωγή (τις περισσότερες φορές καλή ανταπόκριση)