Υποτροπιάζουσες λοιμώξεις

Υπάρχουν ασθενείς (παιδιά και ενήλικες) όπου οι συνεχείς και υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του αναπνευστικού μειώνουν την ποιότητα ζωής τους και μπαίνουν συχνά σε αντιβιοτική αγωγή – όχι πάντα με απόλυτη ένδειξη. Έτσι, καταστάσεις όπως οι συνεχείς ωτίτιδες, ιγμορίτιδες και συμπτώματα από το κατώτερο αναπνευστικό (π.χ. βήχας) μπορεί να ενέχουν σε κάποιες περιπτώσεις και την αλλεργιολογική (ανοσολογική και περιβαλλοντική) διάσταση του προβλήματος.

Αίτια

● Περιβαλλοντικοί παράγοντες – Στη βρεφική και παιδική ηλικία, όταν η παραμονή είναι στο σπίτι το παιδί μπορεί να έχει 5-6 λοιμώξεις μέσα στο έτος από το ανώτερο αναπνευστικό, ενώ όταν είναι υπό συνθήκες φύλαξης μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 10-12. Φυσιολογικά, καθώς ωριμάζει το ανοσοποιητικό οι λοιμώξεις μειώνονται και τελικά το άτομο συνεχίζει χωρίς λοιμώξεις.

● Αλλεργική ρινίτιδα – Μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα όταν το οίδημα του ρινικού βλεννογόνου λόγω αλλεργικής φλεγμονής αποφράσσει τους ρινικούς πόρους που παροχετεύουν τα ιγμόρεια, αλλά και την Ευσταχειανή σάλπιγγα που βοηθά στον αερισμό του έσω ωτός. Το αποτέλεσμα μερικές φορές είναι οι συνεχείς ιγμορίτιδες και ωτίτιδες.

● Ανοσοανεπάρκειες – Είναι σπάνιες καταστάσεις ήπιας ή και πιο σοβαρής μορφής όπου το ανοσοποιητικό του ατόμου δεν μπορεί να ανταπεξέλθει έναντι ιών και βακτηριδίων, οπότε οι υποτροπιάζουσες λοιμώξεις είναι κάτι σύνηθες.

● Ανατομικές ανωμαλίες (πολύποδες, υπερτροφικές αδενοειδής εκβλαστήσεις) – Δημιουργούν μηχανικό κώλυμα στην είσοδο των πόρων για τα ιγμόρεια και οι ιγμορίτιδες είναι συχνές.

 

Διάγνωση

Από αλλεργιολογικής άποψης το ιστορικό και ο ανοσολογικός έλεγχος που μπορεί να συμπεριλάβει και τον έλεγχο για αλλεργιογόνα (με εργαστηριακό

έλεγχο και δερματικές δοκιμασίες) είναι καθοριστικός στον περαιτέρω έλεγχο και χειρισμό του ασθενούς.

Θεραπεία

Κατά περίπτωση μπορεί να χρειαστεί εξειδικευμένη αντιμετώπιση από γιατρό συγκεκριμένης ειδικότητας. Στην περίπτωση του αλλεργιολόγου :

● Οδηγίες αποφυγής για αλλεργιογόνα.

● Θεραπεία των αλλεργικών συμπτωμάτων με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

● Ανοσοθεραπεία σε μορφή υπογλώσσιων σταγόνων ή σε μορφή ενέσεων