Τι είναι αλλεργία;

“Αλλεργία” είναι η εμφάνιση συμπτωμάτων και σημείων στο σώμα λόγω υπερ-αντιδραστικότητας του ανοσοποιητικού έναντι ειδικών (αλλεργιογόνων) και πιο σπάνια μη ειδικών παραγόντων και συνθηκών (θερμοκρασία, στρες, παυσίπονα, άσκηση κ.α.) ή συνδυασμό και των δύο (π.χ. τροφοεξαρτώμενη αναφυλαξία ή και άσθμα μετά από άσκηση). 

        Tί μορφή μπορεί να πάρει ;

   . . . .στο χρόνο

  • οξύ επεισόδιο (π.χ. αναφυλαξία σε τροφές, φάρμακα, νυγμό σφήκας ή μέλισσας, φαρμακευτικό εξάνθημα σε φάρμακα, κρίση άσθματος για λίγες μέρες, αγγειοοίδημα σε χείλη ή και μάτια κ.α.)
  • περιοδική ή εποχική με εξάρσεις και υφέσεις (π.χ. ρινίτιδα, άσθμα, βήχας, κνίδωση, ατοπική δερματίτιδα, αγγειοίδημα)
  • χρόνια νόσος (π.χ. ρινίτιδα, άσθμα, χρόνια κνίδωση κ.α.).

. . . . .ανάλογα με το σύστημα & αίτιο

  • Αλλεργία ανώτερου αναπνευστικού 

Μόνο ένα από αυτά, σε διάφορους συνδυασμούς ή και όλα μαζί : καταρροή, πταρμοί, ρινική συμφόρηση, κνησμός σε ουρανίσκο και εντός της μύτης, ακόμα και εσωτερικά στα αυτιά, ερυθρότητα στα μάτια, κνησμός και δακρύρροια.

  • Αλλεργία κατώτερου αναπνευστικού

Ταυτόχρονα ή και ανεξάρτητα από τα παραπάνω συμπτώματα : βήχας (συνήθως ξηρός, νωρίς το πρωί, με ή χωρίς αφύπνιση ή και κατά την άσκηση, την κόπωση, το γέλιο, το στρες), αίσθημα “βάρους” στο στήθος και συριγμός στην αναπνοή (“γατάκια”).

  • Δερματική αλλεργία

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι ο κνησμός. Μπορεί να έχει ή όχι εξάνθημα. Τα δε πιο συνηθισμένα “αλλεργικά εξανθήματα” με κνησμό είναι :

– το έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα (σε παιδιά και ενήλικες),

– η κνίδωση (που μπορεί να συνοδεύεται από αγγειοίδημα ή όχι)

– η δερματίτιδα εξ επαφής ή αλλεργική δερματίτιδα (κυρίως σε επαφή με διάφορα μέταλλα και άλλες χημικές συνήθως ουσίες).

  • Τροφική & φαρμακευτική αλλεργία

Το καθένα χωριστά ή και σε διάφορους συνδυασμούς :

κνησμός στη στοματική κοιλότητα ή και αίσθημα καύσου, κνιδωτικό εξάνθημα ή και αγγειοοίδημα (χείλη, πρόσωπο, αλλά και υπόλοιπο σώμα), γενικευμένος κνησμός στο δέρμα με ή χωρίς ερυθρότητα (ακόμα και σε τριχωτό κεφαλής, μασχαλιαία χώρα, παλάμες και πέλματα, περιοχή γεννητικών οργάνων), ρινική καταρροή και συμφόρηση, οφθαλμικός κνησμός, ερυθρότητα και δακρύρροια, δύσπνοια, βράγχος φωνής, αίσθημα “βάρους” στο στήθος, κοιλιακό άλγος, έμετος, διάρροια, ζάλη, θόλωση όρασης και απώλεια αισθήσεων.

  • Αναφυλαξία λόγω υμενοπτέρων ή και άγνωστης αιτιολογίας

Συνδυασμοί όλων των παραπάνω με κάποια πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάποιες φορές. Για παράδειγμα στην αναφυλαξία από υμενόπτερα μπορεί να εμφανιστεί μεταλλική γεύση στο στόμα, έντονοι κολικοί στην περιοχή του υπογαστρίου στις γυναίκες κ.α.

  • Ηωσινοφιλικές γαστρεντερικές διαταραχές

Η ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα είναι η πιο συχνή, όπου είναι χαρακτηριστική η δυσφαγία με ενσφήνωση βλωμού κατά τα γεύματα (δυσκολία στην κατάποση), κάτι που συνήθως υπάρχει για χρόνια στο ιστορικό. Επιδεινώνεται με συγκεκριμένες τροφές ή και σε συγκεκριμένες εποχές. Πολύ συχνά συνυπάρχει με αναπνευστική αλλεργία (ρινίτιδα – άσθμα).