Ανοσοθεραπεία (Υποδόρια & Υπογλώσσια)

Τί είναι η ανοσοθεραπεία ;

Ενέσιμο διάλυμα ή υπογλώσσιες σταγόνες που περιέχουν κατάλληλα επεξεργασμένα πρωτεϊνικά μέρη των αλλεργιογόνων έναντι των οποίων ο ασθενής έχει αναπτύξει αλλεργικά συμπτώματα (αλλεργική ρινίτιδα/επιπεφυκίτιδα, άσθμα, αναφυλαξία σε σφήκα/μέλισσα). Στην περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης σε σφήκα και μέλισσα μπορεί να γίνει μόνο σε ενέσιμη μορφή, ενώ για τα υπόλοιπα αλλεργιογόνα υπάρχει δυνατότητα τόσο για υποδόρια (ενέσιμη), όσο και για υπογλώσσια ανοσοθεραπεία. Έχει σαν στόχο ο ασθενής να μην υπερ-αντιδρά (αλλεργική αντίδραση) απέναντι στο ή στα υπεύθυνα αλλεργιογόνα που θα ταυτοποιηθούν.

Πώς λειτουργεί ;

Επαναφέρει σταδιακά το ανοσοποιητικό στη φυσιολογική κατάσταση ανοχής έναντι των αλλεργιογόνων που θα επιλεγούν, όπως συμβαίνει φυσιολογικά στα μη αλλεργικά άτομα.

Ποια η διαδικασία ;

Στην υπογλώσσια ανοσοθεραπεία ο ασθενής τοποθετεί κάτω από τη γλώσσα τις σταγόνες καθημερινά, αφού δοθούν οι πρώτες οδηγίες εντός ιατρείου. Στην ενέσιμη ανοσοθεραπεία υπάρχουν πρωτόκολλα όπου μέσα σε μέρες ή εβδομάδες χορηγούνται υποδόρια συνεχώς αυξανόμενες ποσότητες των αλλεργιογόνων που έχουν επιλεγεί ειδικά για τον ασθενή και τελικά η δόση συντήρησης επαναλαμβάνεται κάθε 4-6 εβδομάδες. Η ανοσοθεραπεία διαρκεί συνολικά 3-5 έτη.

Πότε και πώς ;

Η ανοσοθεραπεία (σε ενέσιμη και σε υπογλώσσια μορφή) είναι από τις πιο αποτελεσματικές ανοσο-τροποποιητικές μεθόδους στην περίπτωση

  • αλλεργικής ρινίτιδας/επιπεφυκίτιδας,
  • αλλεργικού άσθματος,
  • αναφυλαξίας σε σφήκα και μέλισσα.

Η έγκαιρη εφαρμογή της συμβάλλει καθοριστικά :

  • στη μείωση και απαλλαγή από τη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων (ρινικά σπρέι, αντιισταμινικά, εισπνεόμενα, χρήση αδρεναλίνης σε νυγμό υμενοπτέρων),
  • στην αποφυγή ευαισθητοποίησης σε περισσότερα αλλεργιογόνα μελλοντικά,
  • καθώς και την πρόληψη του αλλεργικού άσθματος όταν υπάρχει αλλεργική ρινίτιδα/επιπεφυκίτιδα (κυρίως σε νεώτερα άτομα).