Δερματικές δοκιμασίες

  • Δερματικές δοκιμασίες νυγμού

Είναι γνωστές και με τον γενικό όρο “δερματικά τέστ” (SPTs – Skin Prick Tests). Γίνονται με την ενστάλλαξη στο αντιβράχιο (σπάνια και στην πλάτη) τυποποιημένου διαλύματος αλλεργιογόνου που διαπερνάται από ειδική ακίδα (λανσέτα) και προκαλεί ανεπαίσθητο νυγμό στην επιδερμίδα. Με αυτό τον τρόπο ανιχνεύονται ειδικά αντισώματα έναντι πληθώρας αλλεργιογόνων (γύρεις, ακάρεα, μύκητες, επιθήλια ζώων, φάρμακα, τροφές, δηλητήρια σφήκας & μέλισσας). Χρησιμοποιούνται στην αλλεργική ρινίτιδα & επιπεφυκίτιδα, το άσθμα, την ατοπική δερματίτιδα και την αλλεργική αντίδραση λόγω τροφής, φαρμάκου, υμενοπτέρων (μέλισσα & σφήκα) κ.α. Σε κάποιες από τις προαναφερόμενες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τις ενδοδερμικές δοκιμασίες.

 

  • Ενδοδερμικές δοκιμασίες

Χρησιμοποιούνται στη διάγνωση και παρακολούθηση της φαρμακευτικής αλλεργίας (ακόμα και σε σκιαγραφικά / διαγνωστικά μέσα) και της αλλεργίας σε νυγμό υμενοπτέρων (μέλισσα & σφήκα). Γίνεται έγχυση ενδοδερμικά (παρόμοια με τη διαδικασία Mantoux) διαλύματος συγκεκριμένης συγκέντρωσης του αλλεργιογόνου και ελέγχεται πιθανή αντίδραση.

 

  • Επιδερμικές δοκιμασίες (patch test)

Χρησιμοποιούνται στην περιοχή της πλάτης σε μορφή μεταλλικών ή χάρτινων δίσκων όπου είναι προσροφημένο το προς εξέταση αλλεργιογόνο/-α. Αποτελούν χρήσιμο κλινικό εργαλείο στη δερματίτιδα εξ επαφής ή αλλεργική δερματίτιδα, την ατοπική δερματίτιδα, τη φαρμακευτική αλλεργία (τύπου IV ή επιβραδυνομένου τύπου), αλλά κάποιες φορές και σε ηωσινοφιλικές γαστρεντερικές διαταραχές. Παραμένουν σε επαφή με το δέρμα για 48 ώρες και στη συνέχεια ελέγχεται η περιοχή του δέρματος για τοπικές αντιδράσεις.

 

  • Δερματική δοκιμασία πίεσης-τριβής.

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη δοκιμασία στην περίπτωση του δερμογραφισμού που ουσιαστικά αποτελεί μορφή χρόνιας κνίδωσης. Μπορεί, ωστόσο, με διαφορετικό τρόπο να φανεί χρήσιμη και σε άλλες καταστάσεις όπως στο σύνδρομο ενεργοποίησης μαστοκυττάρων, τη μαστοκυττάρωση κ.α.

 

  • Δερματική δοκιμασία πίεσης.

Αποτελεί κλινικό εργαλείο διάγνωσης και παρακολούθησης της επιβραδυνόμενης εκ πιέσεως κνίδωσης (ουσιαστικά πρόκειται για αγγειοοίδημα που διαρκεί κάποιες ώρες, ακόμα και πέραν του 24ώρου). Γίνεται με τοποθέτηση ορισμένου βάρους στην περιοχή του ώμου ή του αντιβραχίου για συγκεκριμένο χρόνο και αξιολογείται το οίδημα τοπικά μετά από 4-6 ώρες.

 

  • Δερματική δοκιμασία πάγου.

Αποτελεί κλινικό εργαλείο διάγνωσης αλλά και παρακολούθησης ασθενών με κνίδωση εκ ψύχους. Τοποθετείται παγωμένο σώμα λίγων εκατοστών στην περιοχή του αντιβραχίου για ορισμένο χρόνο, σε συγκεκριμένο εμβαδό και η αξιολόγηση γίνεται σε συγκεκριμένους χρόνους μετά την αφαίρεσή του.

 

  • Δερματική δοκιμασία αυτολόγου ορού.

Γίνεται προκειμένου να επιβεβαιωθεί το παθοφυσιολογικό υπόβαθρο της αυτοανοσίας στη χρόνια κνίδωση. Χρησιμοποιείται ορός από τον ίδιο τον ασθενή μετά από φυγοκέντρηση περιφερικού αίματος, το οποίο εγχύεται τοπικά ενδοδερμικά στο αντιβράχιο (διαδικασία όπως στο Mantoux) και στη συνέχεια στον κατάλληλο χρόνο αξιολογείται η τοπική αντίδραση.