Αγγειοοίδημα

Πρόκειται για οίδημα (πρήξιμο) σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος εξαιτίας της διαρροής υγρού (ορού) από αγγεία ακριβώς κάτω από το δέρμα. Συνήθως συμβαίνει στα πλαίσια αλλεργικών αντιδράσεων, αλλά συναντάται και σε περιπτώσεις λοιμώξεων, αυτοάνοσων νοσημάτων (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα)  και γενικότερα σε καταστάσεις φλεγμονής στο σώμα.

Το αλλεργικό αγγειοοίδημα είναι συχνό μετά από τσιμπήματα υμενοπτέρων (μέλισσα & σφήκα), τροφές, φάρμακα αλλά μπορεί να προκληθεί και σε έντονη αλλεργία σε αερο-αλλεργιογόνα π.χ. γύρεις ή επιθήλια. Ακόμα, μπορεί να συμβεί σε μορφή επεισοδίων σε ασθενείς με “χρόνια κνίδωση”.

Στην ανεπάρκεια του αναστολέα της C1 εστεράσης – γνωστή και ως Κληρονομικό Αγγειοοίδημα – που αποτελεί ένα σπάνιο κληρονομούμενο νόσημα, το αγγειοοίδημα μπορεί να αναπτύσσεται στη δερματική επιφάνεια, όσο και εσωτερικά στο σώμα, προκαλώντας τα ανάλογα συμπτώματα (κοιλιακό άλγος, έμετο, δυσκαταποσία) που διαρκούν για ώρες ή ακόμα και μέρες.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

 

Το αγγειοοίδημα λόγω αλλεργικής αντίδρασης συχνά συμβαίνει σε συνδυασμό με πομφούς (κνιδωτικό εξάνθημα). Ενώ η κνίδωση εμφανίζει κνησμό, στην περιοχή του αγγειοοιδήματος υπάρχει περισσότερο η αίσθηση του πόνου και της τάσης. Σε αντιδιαστολή με την κνίδωση που μπορεί να κρατήσει μόνο λίγες ώρες ή και λεπτά, το αγγειοοίδημα επιμένει για περισσότερο χρόνο και μπορεί να παραμείνει και πάνω από 24 ώρες. Τα βλέφαρα, τα χείλη, η γλώσσα, οι παλάμες και τα πέλματα, αλλά ακόμα και οι γλουτοί και η περιοχή των γεννητικών οργάνων είναι τα σημεία που συνήθως εμπλέκονται σε περίπτωση αγγειοοιδήματος.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

 

  • ιστορικό
  • κλινική εξέταση : η εικόνα είναι το πρώτο βήμα για να αναγνωριστεί το αίτιο. Όταν το αγγειοοίδημα συμβαίνει σε χρόνια βάση είναι δύσκολο να αναγνωριστεί η υποκείμενη αιτία.
  • δερματικές δοκιμασίες (δερματικά τέστ) : μπορεί να είναι μία πρώτη αξιόπιστη προσέγγιση σε συνδυασμό με τα προηγούμενα και την εμπειρία του κλινικού ιατρού. Σημαντική η συμβολή τους όταν πρόκειται για υμενόπτερα, τροφές, φάρμακα ή και άλλα αλλεργιογόνα.
  • εργαστηριακός έλεγχος : αναγνώριση αλλεργιογόνων, φλεγμονής ή λοίμωξης που μπορεί να υποκρύπτεται.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

  • Δροσερά επιθέματα (μία βρεγμένη πετσέτα ή πάγο) και αντιισταμινικά : aπλές μορφές αγγειοιδήματος
  • Αντιισταμινικά ή και κορτιζόνη : μπορεί να δράσουν πιο αποτελεσματικά σε πιο σοβαρές περιπτώσεις όπου το αγγειοοίδημα είναι πιο έντονο ή και επιμένει.
  • Κληρονομικό Αγγειοοίδημα ή Επίκτητο Αγγειοοίδημα : υπάρχουν ειδικά σκευάσματα που υποκαθιστούν το ένζυμο που λείπει ή αναστέλλουν την αντίδραση που οδηγεί σε αγγειοοίδημα.

Έντονα ή επαναλαμβανόμενα συμπτώματα συνιστούν λόγο για επαφή με Αλλεργιολόγο και περαιτέρω διερεύνηση.