Αλλεργικά νοσήματα και Κύηση (Γενικές οδηγίες & Συμβουλές)

  • Προληπτικά μέτρα. Οι γυναίκες με σοβαρές αλλεργίες θα πρέπει ιδανικά να εκτιμώνται πριν από την εγκυμοσύνη. Με αυτό τον τρόπο η όποια διαγνωστική διαδικασία διενεργείται με ασφάλεια, ενώ μπορεί να σχεδιαστεί και ένα πλάνο διαχείρισης της αλλεργικής νόσου σε περίπτωση έξαρσης ή επιδείνωσης κατά την κύηση.
  • Παρενέργειες φαρμάκων. Στην εγκυμοσύνη καταστάσεις όπως η αναφυλαξία ή η οξεία κρίση άσθματος μπορεί να απαιτήσουν ειδικούς χειρισμούς. Το πρώτο τρίμηνο της κύησης (οργανογένεση) είναι σημαντικό χρονικό σημείο όσο αφορά στους φαρμακευτικούς περιορισμούς. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντική η εκτίμηση ανάμεσα στην κλινική κατάσταση της μητέρας – με βάση και το ανοσολογικό της υπόβαθρο – σε σχέση με τους κινδύνους και τα οφέλη για το έμβρυο.
  • Ρινίτιδα. Η ρινίτιδα (αλλεργική, φαρμακευτική, κ.α.) είναι συνηθισμένη τη συγκεκριμένη περίοδο και σαν πρώτο μέτρο συνιστώνται μη φαρμακευτικά μέτρα. Στα πλαίσια της ιδιαιτερότητας του ανοσολογικού και ενδοκρινικού υποβάθρου υπάρχει και η ρινίτιδα της εγκυμοσύνης που έχει συνήθως διάρκεια πάνω από 6 εβδομάδες στο τέλος της κύησης και επανέρχεται περίπου μέσα στις 2 πρώτες εβδομάδες της λοχείας. Εφόσον δε λειτουργήσουν τα μη φαρμακευτικά μέτρα κάποια από τα αντιισταμινικά καθώς και ουσίες με αντιισταμινική δράση έχουν ένδειξη, ενώ συγκεκριμένα κορτιζονούχα ρινικά σπρέι καλό θα ήταν να αποφευχθούν ανάλογα με το τρίμηνο στο οποίο βρίσκεται η εγκυμονούσα. Τα αποσυμφορητικά (από το στόμα ή και σε μορφή σπρέι) καλό είναι να χρησιμοποιούνται με φειδώ και μετά το πρώτο τρίμηνο – όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση – καθώς μπορεί να προκαλέσουν πολύ πιο εύκολα αγγειοκινητική ρινίτιδα. Δεν πρέπει δε να χρησιμοποιούνται σε εγκύους με υπέρταση.
  • Άσθμα. Ο στόχος είναι το άσθμα να είναι ρυθμισμένο πριν αλλά και κατά την εγκυμοσύνη κάτι που είναι σημαντικό για μητέρα και παιδί ταυτόχρονα. Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στους θεραπευτικούς χειρισμούς, λόγω του ότι δεν υπάρχουν τα κατάλληλα δεδομένα ασφάλειας για κάθε φαρμακευτική ουσία. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις οι εισπνεόμενες ουσίες είναι ασφαλείς. Επιδεινωτικοί παράγοντες για το άσθμα όπως υπεύθυνα αερο-αλλεργιογόνα και κάπνισμα (ενεργητικό ή παθητικό) είναι σημαντικό να αποφεύγονται, ενώ το εμβόλιο της γρίπης αποτρέπει από σοβαρές κρίσεις άσθματος σε περίπτωση νόσησης. Μία μητέρα με καλά ρυθμισμένο άσθμα σχεδόν πάντα θα γεννήσει ένα υγιές παιδί και εφόσον αποφασίσει να θηλάσει – ακόμα και υπό φαρμακευτική αγωγή που ενδείκνυται για την περίοδο αυτή – μειώνονται οι πιθανότητες άσθματος για το παιδί τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των δύο ετών.
  • Κνίδωση. Και στην κνίδωση (με ή χωρίς αγγειοοίδημα) υπάρχουν συγκεκριμένα αντιισταμινικά με τα οποία υπάρχει εμπειρία στην εγκυμοσύνη. Μπορεί να χρειαστούν μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες δόσεις, καθώς και χρήση κορτιζόνης από το στόμα, οπότε ενδείκνυται η επικοινωνία με τον ειδικό. Είναι σημαντική η διαφορική διάγνωση από ειδικές δερματοπάθειες κατά την κύηση που προσομοιάζουν σε μεγάλο βαθμό με την κνίδωση.
  • Ατοπική δερματίτιδα. Όπως και στα υπόλοιπα αλλεργικά νοσήματα δίνεται έμφαση στην αποφυγή εκλυτικών παραγόντων. Η χρήση φαρμάκων υπόκειται και σε αυτή την περίπτωση σε κάποιους περιορισμούς, είτε αφορά τοπικά σκευάσματα, είτε από του στόματος αγωγή.